Als je het hebt over gezonde en milieuvriendelijke keuzes maken op het gebied van aanschaf van groente en fruit dan kom je al gauw uit bij de volgende 3 vragen:

- Is het volgens de seizoenen geteeld?
– Is het lokaal geteeld?
– Is het biologisch geproduceerd?

Even een korte schets van deze concepten. Allereerst het begrip ‘seizoensgroente’. Er zijn meerdere manieren om dit begrip te definiëren. Sommige mensen (meestal de diehard ecologisch verantwoorde consument) bedoelen met de term die groenten die veelal zonder kas en in Nederland worden geteeld. De groenten zijn wellicht niet inheems, maar wel lokaal op koude grond verbouwd en dus milieuvriendelijk en alleen in bepaalde seizoenen verkrijgbaar.  Eigenlijk zouden deze mensen het altijd over ‘lokale seizoensgroente’ moeten hebben want dat is een preciezere benaming voor wat er eigenlijk bedoeld wordt. Andere mensen verwijzen namelijk met het begrip ‘seizoensgroente’ puur en alleen naar of de groente in kwestie op locatie geteeld is naar het seizoen. Voorbeeld: je kunt in Nederland in hartje winter een banaan in de supermarkt kopen en opeten en toch terecht claimen dat je volgens het seizoen eet én ook nog eens redelijk milieubewust bezig bent. Hoe dat kan?

groente-en-fruitkalender

BANAAN MET VLIEGUREN

Uiteraard zijn er in Nederland geen weelderige bananenplantages te vinden die zachtjes wiegen in een warm briesje. En zéker niet in hartje winter. Maar laat het nou net zo zijn dat de geliefde banaan (want welke sporter koestert De Banaan niet?) in onze wintermaanden wél in Colombia, Costa Rica, Ecuador op akkers geteeld wordt. Dat gebeurt gewoon in de buitenlucht en dus naar het seizoen. De bananen worden vervolgens en per boot naar o.a. Nederland vervoerd. Ik heb zo mijn bedenkingen bij hoe milieuvriendelijk een per boot geïmporteerde banaan is (want ja een appeltje van Hollandse bodem is wat dat betreft nog milieuvriendelijker), maar het is wel beter dan een ingevlogen banaan.

TREEHUGGER WAKE UP..AND SMELL THE COFFEE!

Oja en dan nog even iets over biologische producten. Ze worden weliswaar steeds populairder maar hoewel ze altijd geteeld zijn zonder kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunnen ze desondanks een hoge milieubelasting hebben. Bijvoorbeeld als ze per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn geteeld in de verwarmde kas. Biologische teelt is deels beter voor het milieu: het zorgt voor meer biodiversiteit op de akker, en gebruikt minder schadelijk landbouwgif. Maar: er is meer land nodig om eenzelfde hoeveelheid producten te krijgen. Verder schelen biologische en gewone teelt niet veel in energiegebruik. Het is dus niet juist om te zeggen dat biologische producten op alle fronten milieuvriendelijker zijn. Dus koop je vooral biologisch omdat je een treehugger bent, dan kun je nogal eens bedrogen uitkomen. Het goede nieuws is dat je nu een weerwoord hebt wanneer die ene irritante collega weer begint te emmeren over (het gebrek aan) biologische koffie in de bedrijfskantine ;-)

SO, WHAT’S IN IT FOR ME?

Goed, na al deze informatie denk je wellicht: What’s in it for me? Tja, volgens de seizoenen eten lijkt misschien wat eentonig maar het heeft zo zijn voordelen… en op wel meer vlakken dan je misschien denkt! Dus nu dat we hierboven de basics gecovered hebben kunnen we overgaan op het hoofdonderwerp van deze blog, namelijk: 4 redenen waarom het een goed idee is om seizoensgebonden en (oké, vooruit) lokaal te eten. Here we go.

3-reason-seasonal-food

  1. Het is goed voor het milieu

Als koper van lokale groenten en fruit (versus geïmporteerde) draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Want: geen torenhoge elektriciteitsrekeningen van serres en alles wat bij teelt buiten het normale seizoen komt kijken. Geen ‘ecologische voetafdruk’ (verschrikkelijk term overigens) door het transport uit verre landen en het daaraan gekoppelde benzineverbruik. Geen – of toch in ieder geval veel minder – gebruik van chemicaliën om de oogst goed te doen groeien of kunstmatig, langer vers te houden tijdens het transport. Daarnaast is het eten van seizoensgroenten een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur.

  1. Het is goedkoper

Goed voor je bankrekening: lokale seizoensproducten zijn vaak goedkoper. Groenten of fruit in het juiste seizoen kweken is gewoon  gemakkelijker en daarom goedkoper. Je denkt nu vast “Ja, duh!” maar ik leg het toch even uit: uit: Het is zomer, de zon heeft mooi geschenen met af en toe de nodige regenbui, m.a.w. het optimale klimaat voor een rijke oogst. De teler hoeft geen toevlucht nemen tot extra meststoffen, supplementen en wat er nog zoal bij komt kijken. Moeder natuur regelt het gewoon allemaal zelf. Je merkt deze eb en vloed qua aanbod wanneer je naar de markt gaat. Op het moment dat een bepaald product volop geoogst wordt wemelt het van de promoties en 3 voor de prijs van 1 acties.

  1. Het is gezonder én lekkerder

Lokaal gekweekte groenten, belanden veel sneller op je bord. Vaak al binnen 24 uur. Bijgevolg is dat ze supervers zijn en veel meer voedingsstoffen en nutriënten bevatten dan exemplaren die dagen onderweg zijn. Bovendien worden groenten en fruit die lang vervoerd moeten worden, vaker behandeld met allerhande chemicaliën om ze langer vers te houden. Niet bepaald goed voor het milieu. Ook niet voor jouw gezondheid. Daarnaast hebben lokaal gekweekte groente en fruit een vollere smaak : lokale producten krijgen namelijk de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Ook bevatten groenten en fruit in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de voedingsstoffen passen bij onze specifieke behoeften op dat moment. Zo zitten vele wintergroenten zoals kolen tjokvol vitamine D. Typisch een vitamientje die je met de zonarme wintermaanden wel extra kunt gebruiken. Bam!

  1. Het is gevarieerder

Klinkt tegenstrijdig, maar door seizoensgebonden te eten, zet je gevarieerdere maaltijden op tafel. Wanneer je geen rekening houdt met de seizoenen, koop je al gauw steeds hetzelfde soort groenten en fruit en verval je in een soort routine (sperziebonen en champignons anyone?). Door je aan de jaargetijden te houden, eet je bijvoorbeeld tomaten vooral in de zomer en pas je je recepten en kookstijl aan de beschikbare ingrediënten aan. Best leuk om eens te experimenteren met vage a.k.a. ‘vergeten’ groenten! Raadpleeg deze handige groente-, fruit- en kruidenkalender die per maand de groenten en vruchten op een rijtje zet die onder onze klimaatomstandigheden in de openlucht of in een koude serre kunnen groeien.

Daarnaast wordt er ook wat achtergrond info gegeven zoals wat je er zoal mee kunt op culinair vlak. Niet onhandig, bijvoorbeeld in het geval van obscure figuren zoals rammenas of savooikool. Say whaaat?

 LET’S DO IT!?

Hebben de vier bovenstaande argumenten je overtuigd om meer seizoensgebonden te gaan eten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Hier een paar tips:

– Lees het etiket! (inkoppertje)
– Download de app van Milieucentraal, zie https://groentefruit.milieucentraal.nl/ of print de PDF, vouw ‘m een keer of 18 keer en stop die in je portemonnee, zo heb je ‘m altijd snel bij de hand in de (super)markt.
– Vorm een eetclub (ja, heus) met vrienden. Iedere week of maand bij iemand anders eten waarbij de gastheer/vrouw kookt volgens het aanbod van het seizoen.

That’s it! Succes ermee en vergeet niet te genieten. En anders graai je gewoon naar de slaafvrije chocola van Tony – dan ben je ook een beetje goed bezig (gniffel).